Czym cechuje się olej wytwarzany z orzechów laskowych?

Zdecydowana większość ludzi nabywa w sklepie oleje rzepakowe albo słonecznikowe. Tymczasem w sprzedaży są również w większym stopniu „egzotyczne” oleje, dla przykładu z orzechów laskowych, włoskich czy oleje krokoszowe, z awokado albo konopne.

drewno

Autor: Tim Parkinson
Źródło: http://www.flickr.com
Są one znacznie droższe, ale naprawdę dobrze jest po nie sięgać ze względu na ich niezwykle dobre cechy zdrowotne. Jeżeli zastanawiasz się, jaki olej jest najbardziej zdrowy, to warto wiedzieć, że najlepsze są te tłoczone na zimno ( montaż klimatyzatora split aleklima ) i otrzymywane za pomocą wyciskania mechanicznego roślin oleistych. Przykładowo bardzo znany olej z oliwek, soi oraz rzepaku jest zdrowy, ale należy mieć świadomość tego, że istnieją także oleje z orzechów, konopi czy nawet z nasion śliwek. Posiadają one dużą wartość odżywczą i oczywiście wysoką jakość. Z innej strony są one jednak niezbyt wytrzymałe na magazynowanie.

Wszyscy prawidłowo znamy atuty zapewniane przez oleje. Mogą one dostarczać nie tylko niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, lecz mogłyby również dostarczać witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Kolejną znaczącą kwestią jest to, że istnieją w olejach tzw. przeciwutleniacze, które przeciwdziałają procesom starzenia. Przykładowo jeżeli interesuje Cię olej z orzechów laskowych, to trzeba mieć świadomość, że jest on uzyskiwany przez tłoczenie na zimno. Jego cechą charakterystyczną jest to, że ma on delikatny oraz orzechowy smak. Jeżeli chodzi o jego kolor, to jest to barwa żółto-złota. Taki olej może być wykorzystywany jako dodatek do ciast, deserów czy też jako element dressingu. Jeśli chodzi o odmienne w mniejszym stopniu klasyczne oleje, to są również tego typu produkowane z orzeszków arachidowych, czyli ziemnych.

Jest również olej z awokado, olej cedrowy, olej sezamowy czy też kokosowy. W najlepszych sklepach kupimy także olej z ostu czy też nawet olej śliwkowy. Ten śliwkowy nie posiada jednak koloru fioletowego, ale jaskrawy złoto-żółty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*