Są w każdym miejscu: w domu, w warsztacie, w samochodzie. Bez nich nie moglibyśmy zrobić wielu rzeczy. Oczywiście mowa o śrubach

Taka mała rzecz jak śruba z gwintem, a tak dużo daje możliwości, o których pewnie nie wiedzieliśmy.
Śruby bywają małe oraz duże, z większymi główkami i z małymi.

ogród zimowy

Źródło: pixabay.com
na placu budowy

Autor: Jocelyn Kinghorn
Źródło: http://www.flickr.com
Wiata Fastlock

Autor: Icopal S.A.
Bywają zrobione z różnych tworzyw: mosiężne, stalowe oraz inne. Zamiast główki jest w stanie posiadać końcówkę zakrzywioną, by dało się zawiesić obraz, czy lustro. W zależności od tego, co mamy ochotę przymocować oraz gdzie, nasza śruba będzie również posiadała różne gwinty. Jedne śruby posiadają gwinty symetryczne, pozostałe stożkowe. Stożkowe najczęściej bywają stosowane do łączenia elementów mebli, gdyż nie potrzeba wiercić w ścianie, by je wkręcić. Śruby posiadają gwinty zewnętrzne, a wtedy zwykle dołączane są nakrętki, które posiadają gwinty wewnętrzne. Taki zestaw stosuje się do skręcenia dwóch elementów w jeden. Same gwinty możemy podzielić na dwa systemy miar, czyli na metryczne oraz calowe. Najważniejszą cechą metrycznych jest wymiar skoku podawany w milimetrach, a calowych to wymiar skoku przedstawiany w ilości zwojów gwintu na jeden cal. Ich zakup jest bezproblemowy. Zdając sobie sprawę z tego, jakie dokładnie śruby potrzebujemy, jesteśmy w stanie je nabyć w sieci, ale gdy nie jesteśmy pewni albo się nie znamy, to powinniśmy iść do sklepu, w którym nam doradzą, jakie śruby kupić i z którym gwintem.

Dawniej zbierało się te niepotrzebne do woreczka, bo nigdy nie wiedzieliśmy, która może być potrzebna. Teraz tego problemu już nie ma, ponieważ można w każdej chwili kupić to, co chcemy.

Zobacz ten pełny tekst (https://dawsystem.pl/instalacje-elektryczne-krakow/), a przekonasz się, że zawarte w tamtym miejscu wiadomości są bardzo ciekawe, gdyż to pokrewna problematyka, co w tym wpisie.

Mamy do wszystkiego nieograniczony dostęp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*