Jak zabezpieczyć kliny styropianowe przed stopieniem podczas zgrzewania papy?

Do kształtowania takich powierzchni płaskich jak m.in. dachy czy też tarasy, są wykorzystywane specjalne styropianowe elementy. Pozwalają one ponadto na nadawanie spadku w celu łatwiejszego odprowadzania wody opadowej.
Takie elementy mogą także pomóc w odpowiednim ukierunkowaniu wody tak, aby płynęła do odpowiednich otworów spustowych lub w stronę rynien.

kliny styropianowe

Źródło: www.klimatop.pl
Do zapobiegania łamania się papy w czasie przeprowadzania prac dotyczących obrabiania attyk, świetlików dachowych czy kominów, wykorzystuje się kliny styropianowe. Są one wytwarzane zarówno w wersji nieoklejonej i oklejonej za pomocą papy podkładowej. Standardowymi rozmiarami takich elementów są 5×5, 10×10 czy 15×15 centymetrów. Zamawiając takie kliny bezpośrednio u producenta, możemy także zlecić wykonanie ich w innym rozmiarze. Do przytwierdzenia takich klinów stosowane są plastyczne kleje bitumiczne. Jeśli jednak kliny nie były fabrycznie oklejone, trzeba je uprzednio podkleić warstwą papy podkładowej. Zabezpieczy kliny przed stopieniem w czasie procesu zgrzewania papy.

Elementy spadkowe produkowane są przy wykorzystaniu styropianu o oznaczeniu EPS03 czy EPS035. Czasem są one produkowane dopiero na indywidualne zlecenie klientów. Nie są to elementy drogie. Dla przykładu klin styropianowy 10×10 centymetrów sprzedawany jest w cenie ok.

Chcesz uzyskać większą ilość informacji na ten temat? Jeżeli tak, to odszukaj stronę, która opisuje nie mniej istotne dane – są one niezwykle ciekawe.

2 złotych za element. Trzeba pamiętać, aby montowanie tego typu klinów powierzyć profesjonalistom, ponieważ jedynie to da nam gwarancję prawidłowo zrealizowanej usługi.

Muszą oni posiadać specjalistyczne narzędzia oraz odpowiednio obszerne doświadczenie przy wykonywaniu takich prac. Jeśli dana ekipa będzie profesjonalna, wszystko powinno odbyć się bez jakichkolwiek kłopotów, a przecież taką pracę wykonuje się na długi okres czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*